Sigrid spekulerar - alfabetets hemligheter

Tanken slår mig ibland, är Svenska ett fint språk? Skulle jag kunna tänka mig att slå på en romcom och huvudpersonerna äter en romantiskt middag och han friar elegant till henne på svenska? Ljusen brinner och han har bakåtslickat hår och när han plockar fram diamantringen kommer det meningar och en kärleksförklaring på svenska! Saknas det franska eller spanska för att skapa en stämning i ett sammanhang?
När jag skriver en stycke med en hyfsat romantisk handling känner jag alltid en viss tveksamhet till att använda mig av mitt egna språk. Det känns inte kraftfullt nog. Det känns inte tillräckligt passionerat för att uttrycka sig. Jag kan uppriktigt säga att jag tycker det är svårt att få till adjektiven och verben med mitt språk. Svenskan är inte tillräckligt kraftfull för mig. Jag tycker inte om mitt språk helt enkelt. Det funkar alltid bra men saknar en ton och en melodi för att jag ska kunna sjunga det utan att tappa intresset. Jag brukar alltid tänka på den klassiska filmen "Moulin rouge". Om Sverige skulle dubba filmen skulle det sluta i årets kalkonrulle. Tänk Ewan McGregor sjunga Elton Johns vackra sång i svensk text. Nä, precis. Ingen hit.

Men till det här duger svenskan bra! Långa diskussionstexter som ingen orkar läsa. Där får man till alfabetets hemlighet.

Kommentera här: